فلز خاکستری که به صورت طبیعی در پوسته زمین وجود دارد را تیتانیوم می گویند. این فلز وزن سبکی دارد در صورتی که استحکام بالا و خوردگی آن کم است. این عنصر توسط ویلیام گرگور در سال 1791 کشف شد و در سال 1795 به صورت مستقل توسط مارتین هاینریش کلاپروت برای بار دوم کشف و به دنیا معرفی شد.
و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و می توان آن را به صورت روتیل و ایلمنیت در ماسه ساحل پیدا کرد. و جزء فلزهای گرانبها و کمیاب نیست اما با توجه به کاربرد فراوانی که دارد جزء فلزات صنعتی گران محسوب می شود. با این تفاسیر بیشتر عموم و افرادی که با این عناصر سر و کار دارند و نام آن را شنیده اند باید بدانند تیتانیوم چیست؟
Ti عنصر شماره 22 از گروه 4 جدول تناوبی است که نقطه ذوب 1660 سانتی گرادی و نقطه جوش 3287 سانتی گردی دارد. این عنصر در پوسته زمین به وفور یافت می شود و به صورت مستقل آلیاژ محسوب نمی شود، در واقع این فلز بسته به عناصری که با آن ترکیب می شوند درجات مختلفی دارد. به طور کلی این عنصر منحصر به فرد در تمامی سنگ ها، خاک ها، گیاهان، آب های طبیعی، شهاب سنگ ها، ستاره ها و … وجود دارد و همگی دارای دو کانی ایلمنیت و روتیل هستند.
تیتانیوم: خصوصیت های فیزیکی و شیمیایی یک فلز محبوب
با توجه به اهمیت تیتانیوم در صنایع مختلف اکثر افراد تمایل دارند در مورد خواص و ویژگی های آن اطلاعات کافی داشته باشند. در این مطلب برای آشنایی بیشتر شما را با برخی از خصوصیت های فیزیکی و شیمیایی این فلز محبوب آشنا می کنیم.
به طور کلی مهم ترین ویژگی این عنصر که سبب شده نسبت به فلزهای دیگر محبوبیت بیشتری داشته باشد نسبت قدرت به چگالی و مقاومت در برابر خوردگی است. این عنصر فوق العاده لایه بسیار مقاومی دارد به گونه ای که در برابر زنگ زدگی مقاوم است و پوسته پوسته نمی شود همچنین در برابر حملات شیمیایی مقاومت بی نظیری از خود نشان می دهد.
با توجه به واکنش پذیر بودن این عنصر نمی توان آن را به صورت کاملا خالص تهیه کرد البته ناگفته نماند با انجام فرآیندهای خاصی می توان این کار را انجام داد. Ti خالص بسیار انعطاف پذیر است و رسانای الکتریکی و حرارتی خیلی کمی دارد (پارامغناطیس است)، همچنین می توان با جلا دادن تا حد زیادی به درخشندگی آن کمک کرد. تیتانیوم بسیار واکنش پذیر است و به آسانی با عناصر دیگر وارد واکنش می شود از این رو یک عامل آلیاژی است که با اکثر فلزات و نافلزات واکنش می دهد.
تیتانیوم چیست؟وهمه چیز درباره آن
کاربردهای گسترده تیتانیوم در صنایع مختلف از جمله جواهرسازی
با توجه به مطالبی که در بالا به آن ها اشاره شد اکثر افراد تمایل دارند شناختی نسبت به کاربردهای گسترده تیتانیوم در صنایع مختلف از جمله جواهرسازی داشته باشند. این عنصر رنگ نقره ای دارد که در برابر خوردگی آب، کلر و … از خود مقاومت بالایی نشان می دهد از این رو در صنایع مختلف به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع تیتانیوم در تمامی صنعت ها مورد استفاده قرار می گیرد و از آن برای ساخت انواع جت، موشک، زیر دریایی، دستگاه های خنک کننده نیروگاه های اتمی، ایمپلنت های استخوانی، ابزارهای دندان پزشکی و … استفاده می شود. البته بیشترین مصرف این عنصر به صورت فلزی و دی اکسید تیتانیوم است زیرا خالص سازی آن کار دشواری است، در نتیجه بیشتر به صورت اکسید مورد استفاده قرار می گیرد.
علاوه بر این از Ti برای ساخت انواع زیورآلات استفاده می شود و از آن جایی که استحکام بالایی دارد می توان از آن انواع زیورآلات را مانند گردنبند، دستبند، گوشواره و … تولید کرد. کیفیت و ثبات رنگ این عنصر سبب شده در جواهرسازی به وفور مورد استفاده قرار گیرد و طراح های زیورآلات با خلاقیت و ظرافت بالا انواع جواهرات تیتانیومی را ساخته و به بازار عرضه کنند.
این زیورآلات خاص و زیبا را می توان به صورت روزانه استفاده کرد از این رو جواهرات تیتانیومی طرفداران بسیاری دارند. این فلز منحصر به فرد را می توان با نقره، سنگ های اونیکس، مروارید، یاقوت، یشم و … ترکیب کرد و زیورآلات بسیار خاص و لاکچری را طراحی کرد. به طور کلی با توجه به ویژگی های خاص این عنصر مانند عدم ایجاد حساسیت پوستی، استحکام بالا در برابر خوردگی ، وزن سبک، داشتن ظرافت و … این فلز برای جواهر سازی بسیار مناسب و کاربردی است.
دیدگاهتان را بنویسید